Läkerol Dents ksylitolipastilli

 • kymmenen erilaista makua
 • kaikissa tutkittu ja todistettu ksylitolin terveysvaikutus sekä ainutlaatuinen pehmeän pureskeltava koostumus
 • pitkä suuviive tehostaa ksylitolin vaikutusta
 • sisältää kaikista markkinoilla olevista ksylitolipastilleista eniten ksylitolia pastillia kohden (0,68 g/pastilli)
 • todistetusti yhtä tehokas kuin täysksylitolipurukumi
 • gluteeniton, laktoositon, ei sisällä liivatetta

Läkerol Dents -ksylitolipastilli sisältää eniten ksylitolia pastillia kohden kaikista Suomessa markkinoilla olevista ksylitolipastilleista. Sen pureskeltavan pehmeä koostumus pidentää pastillin suuviivettä, mikä tehostaa ksylitolin vaikutusta. Koululaisilla tehdyssä tutkimuksessa Läkerol Dents -ksylitolipastillia ja Jenkki Professional -täysksylitolipurukumia verrattiin toisiinsa. Tutkimuksen mukaan molemmat tuotteet edistävät suun hyvinvointia yhtä tehokkaasti.

Miten ksylitolituotteet toimivat?

Ksylitolin säännöllisen käytön on todistettu useissa tutkimuksissa edistävän hammasterveyttä ja jo pienellä määrällä on positiivinen vaikutus. Aterian jälkeen nautittuna ksylitolipastillit ja purukumit katkaisevat happohyökkäyksen. Tärkeää ksylitolin vaikutusten kannalta on säännöllinen käyttö.

Ksylitolitutkimusta on tehty Suomessa jo 1970-luvulta lähtien ja ksylitolituotteiden hammasystävälliset vaikutukset on kiistatta todistettu. Suomen hammaslääkäriliitto on suositellut ksylitolia vuodesta 1988.

Kuinka saan päivittäisen ksylitolimäärän helposti?

Suositellun annoksen ksylitolia saa nauttimalla 8 Läkerol Dents -pastillia päivässä. Helpoin ja suositeltavin tapa on nauttia kaksi Läkerol Dents -pastillia aina ruokailun jälkeen, neljä kertaa päivässä.

Pastillin on hyvä viipyä suussa 5-10 minuuttia kerrallaan. Pidemmän suuviiveen saa helposti syömällä kaksi pastillia peräkkäin.

Pienet lapset ja ksylitoli - mikä on sopiva ikä?

Lapset ovat yksilöitä, joten kaikille sopivan iän määrittäminen on vaikeaa. Lapsi voi harjoitella Läkerol Dents -ksylitolipastillien nauttimista esimerkiksi yhden vuoden ikäisenä, kun lapsen ruokavalio on monipuolinen ja hän syö perheen tavallista ruokaa ja osaa esimerkiksi syödä ruisleipää.

Läkerol Dents on rakenteeltaan miellyttävän pehmeä. Annoksen on aluksi hyvä olla pieni, esimerkiksi 1 pastilli päivässä viikon ajan. Alkuun pastillin voi halutessaan helposti halkaista ja tarjota puolikkaan. Viikottain lisätään päiväannosta yhdellä pastillilla, kunnes saavutetaan suositellut 8 pastillia. Näin myös lapsen vatsa tottuu ksylitoliin vähitellen.

Onko Läkerol Dents –täysksylitolipastilli?

Ei ole, mutta Läkerol Dents -pastilli sisältää eniten ksylitolia pastillia kohden verrattuna muihin markkinoilla oleviin ksylitolipastilleihin. Se on tehokas happohyökkäyksen katkaisija kaikenikäisille.

Suositeltavan päivittäisen ksylitoliannoksen saat nauttimalla 8 Läkerol Dents -ksylitolipastillia. Saman ksylitolimäärän saadakseen pitää täysksylitolipastilleja syödä enemmän eli 9-10 pastillia päivässä.

Läkerol Dentsin ainutlaatuisen, pehmeän pureskeltavan koostumuksen ansiosta pastilli viipyy suussa pitkään, jolloin ksylitolin vaikutus tehostuu.

Pastilli sisältää makeutusaineena ksylitolin lisäksi myös toista makeuttajaa, maltitolisiirappia. Maltitoli kuuluu ksylitolin tavoin polyoleihin eli sokerialkoholeihin ja on Suomen Hammaslääkäriliiton ksylitolisuosituskriteerien mukaisesti hyväksytty makeuttaja ksylitolin rinnalla.

Jos tuotteen makeuttamiseen on käytetty ainoastaan ksylitolia, sitä voidaan kutsua täysksylitolituotteeksi. Täysksylitolipastillissa ei kuitenkaan ole automaattisesti eniten ksylitolia, myös tuotteen painolla on merkitystä. Lisäksi on hyvä muistaa, että ksylitoli vaikuttaa suussa paikallisesti ja siksi pastillin olisi hyvä pysyä suussa mahdollisimman pitkään. Läkerol Dents –pastillin pureskeltavan pehmeä koostumus pidentää ksylitolin suuviivettä ja siten tehostaa ksylitolin vaikutusta.

Ksylitolin hammasystävälliset vaikutukset

 • Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen ja säännöllinen käyttö alentaa hampaiden reikiintymisen riskiä.
 • Ksylitoli hidastaa plakin kasvua, se vähenee ja siitä tulee vähemmän tarttuvaa, ja se on helpommin harjattavissa pois.
 • Täysksylitolipurukumi ehkäisee karieksen tarttumista vanhemmasta lapseen.
 • Ksylitoli lisää syljen erittymistä ja auttaa kuivan suun ongelmassa.
 • Ksylitoli sopii kaikille, myös diabeetikoille.

Ksylitoli sopii kaikille, mutta erityisesti sen käyttöä suositellaan

 • vauvojen ja pikkulasten vanhemmille 
 • pienten lasten korvien hyvinvointiin 
 • lapsille, joille puhkeavat pysyvät hampaat (5-13 v) 
 • nuorille, jotka ovat kariesaktiivisessa iässä (11-13 v) 
 • henkilöille, joilla on suurentunut kariesriski 
 • henkilöille, jotka kärsivät kuivan suun ongelmasta
 • henkilöille, joille on määrätty pitkäaikainen lääkekuuri

Ksylitolin käytölle optimaalisin aika on hampaiden puhkeamisikä

 • Ksylitolin käyttöä on hyvä alkaa harjoitella noin yhden vuoden iästä alkaen pastilleilla (Herra Hakkaraisen –täysksylitolipastillit, Läkerol Dents –ksylitolipastillit). Purukumin pureskeluun voi alkaa tutustua n. 1,5 – 2 vuoden iässä.
 • 95 % suomalaisista päiväkotilapsista käyttää ksylitolia päivittäin
 • Esikouluiässä ja kouluun mennessä ensimmäiset pysyvät hampaat puhkeavat; ksylitolin päivittäistä käyttöä olisi hyvä jatkaa myös koulussa
 • Hampaiden ns. toinen vaihduntavaihe alkaa yleensä alakoulun viimeisillä luokilla. Teini-iän kynnyksellä hampaat ovat alttiit happohyökkäyksille ja siten reikiintymiselle. Jotta uudet, pysyvät hampaat säilyisivät ehjänä ja saisivat parhaan mahdollisen suojan, puhkeamisen yhteydessä ksylitolin käyttö on erityisen suositeltavaa.
 • Myös varttuneempi väestö hyötyy ksylitolin syljeneritystä stimuloivasta vaikutuksesta, koska monet lääkkeet ja sairaudet vaikuttavat syljen eritykseen. Kuivasuisuus on iso riski hammasterveydelle ja hampaat saattavat reikiintyä todella nopeasti. 

Xylitol vai ksylitoli?

Ksylitoli on englanninkielisen xylitol-sanan suomennos. Suomenkielessä ksylitoli on vakiintunut kirjoitusasu. Suomenkielisessä tekstissä käytetään siis muotoa ksylitoli ja englanninkielisessä xylitol. Monissa tuotenimissä ksylitoli mainitaan osana nimeä, kuten esim. Xylitol-Jenkki, mutta yleisnimenä oikea kirjoitusasu on ksylitolipurukumi.